Właściwości soku z granatu Udostępnij artykuł
Właściwości tego niepozornego owocu było znane w starożytności – już wtedy sok z granatów postrzegano jako życiodajny nektar. Dziś naukowcy są zgodni – granat to owocowy skarb, który powinien być nieodłącznym elementem naszej diety

- Łagodzi problemy trawienne – wspiera leczenie biegunki, niestrawności, grypy żołądkowej, refluksu i zgagi.
- Ma właściwości antyoksydacyjne.
- Przeciwdziała chorobom serca – zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają miażdżycy i poprawiają elastyczność tętnic.
- Pomaga dbać o linię – hamuje uczucie głodu i pomaga usuwać toksyny, ponadto zawiera substancje przyspieszające redukcję tkanki tłuszczowej.
- Odmładza – skutecznie regeneruje skórę, spowalniając proces starzenia. Ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.
Moc witamin
Owoce granatu są bogatym źródłem witaminy A, B, C, i E oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych, takich jak magnez, wapń, fosfor, potas, krzem i jod. Są one niezbędne do prawidłowego rozwoju dzieci w każdym wieku. Jeśli Twoja pociecha nie przepada za owocami i warzywami i trudno namówić ją do nowych smaków, a Ty chcesz mieć pewność, że otrzymuje wszystkie niezbędne witaminy i minerały, podaj jej Gumiżelki Witaminiaki – suplement diety w postaci żelków. Produkt jest szczególnie polecany w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego i umysłowego, np. podczas nauki.
Granat – jak to się je?
Aby dostać się do życiodajnych ziarenek, najpierw odetnij wierzchy owocu, a następnie zrób duże, podłużne nacięcia, uważając, aby nie uszkodzić nasion. Następnie granat umieść w naczyniu wypełnionym wodą. Nie wyjmując z miski, rozdziel go na mniejsze części. Nasiona opadną na dno, a łupina będzie się unosić na powierzchni (dzięki temu z łatwością zbierzesz ją łyżką). Nasiona odstaw w sitku do ocieknięcia. Drugi sposób na obranie granatu nie wymaga użycia wody – wystarczy przekroić owoc na pół i nad miską uderzać w łupinę granatu tak, by ziarenka wpadały do naczynia.
Pijmy na zdrowie!
Aby wycisnąć sok z granatu, wystarczy umieścić kawałki miąższu w wyciskarce. Powstały sok można pić bez dodatków lub po połączeniu ze 100% sokiem z jabłek lub innych owoców.