dla twojej domowej apteczki

Alergia Rodzaje alergii

Alergia pokarmowa Udostępnij artykuł

Szacuje się, że alergie pokarmowe dotyczą około 4% populacji europejskiej, a ich występowanie wiąże się ze znacznym obniżeniem jakości życia [1].

Alergia pokarmowa

Symptomy towarzyszące tej nieprawidłowej odpowiedzi immunologicznej różnią się często intensywnością i rodzajem. Kontakt z alergenem pokarmowym może spowodować powstanie niegroźnych zmian skórnych, ale także doprowadzić do zagrażającego życiu wstrząsu anafilaktycznego.

Symptomy towarzyszące alergiom pokarmowym

Dla niektórych alergików odpowiedź na alergeny pokarmowe może wiązać się z mało przyjemnymi, ale łagodnymi objawami jak mrowienie czy swędzenie w ustach. W innych przypadkach pojawia się pokrzywka, wyprysk lub świąd skóry. Reakcji alergicznej na składnik pożywienia mogą towarzyszyć też znacznie silniejsze, a nawet zagrażające życiu, objawy. Wówczas dochodzi do opuchnięcia ust, języka, może pojawiać się świszczący oddech, dochodzi do zatkania nosa i problemów z oddychaniem. Mogą wystąpić też zawroty głowy, oszołomienie czy omdlenie. Wśród objawów alergii dotyczących stricte układu pokarmowego wymienić można bóle brzucha, biegunkę, mdłości i wymioty pojawiające się po spożyciu alergenu. U niektórych alergia pokarmowa jest przyczyną zagrażającej życiu anafilaksji, której towarzyszą zwężenie dróg oddechowych, opuchnięcie gardła, przyspieszony puls, a nawet utrata przytomności [2]. W przypadku ataku anafilaktycznego konieczne jest jak najszybsze wezwanie pomocy medycznej, gdyż jest to stan zagrożenia życia.

Najczęstsze alergeny pokarmowe

Alergenami pokarmowymi są białka lub glikoproteiny wchodzące w skład produktów spożywczych. Struktura tych związków i ich właściwości biochemiczne i fizykochemiczne determinują siłę reakcji alergicznej jaką wywołują. Podkomitet Nazewnictwa Alergenów (IUIS Allergen Nomenclature Sub-Committee), działający pod kontrolą Międzynarodowego Stowarzyszenia Towarzystw Immunologicznych (IUIS) i WHO stworzył listę ponad 400 różnych alergenów oraz 200 izoalergenów, a więc związków mających podobne biochemiczne właściwości co alergeny jak masa molekularna, budowa oraz funkcja biologiczna [3,4].

Teoretycznie każdy pokarm może wywołać u nas reakcję alergiczną, ale w praktyce tylko niewielka ich część jest przyczyną uczulenia. Wśród najpopularniejszych alergenów wieku dziecięcego można wyróżnić: mleko, jaja, zboża, ryby, soję czy orzeszki ziemne. U osób dorosłych najczęściej odnotowuje się alergie na ryby, skorupiaki i niektóre owoce, szczególnie wiśnie, brzoskwinie, śliwki i morele, a także na orzechy i orzeszki ziemne [5].

Różnice między nietolerancją pokarmową, a alergią

Objawy jak biegunka czy mdłości, pojawiające się po zjedzeniu niektórych produktów spożywczych nie zawsze muszą być związane z alergią pokarmową – u ich podłoża może leżeć nietolerancja pokarmowa. Ta ostatnia wiąże się często z objawami podobnymi do reakcji alergicznej przez co zdarza nam się je pomylić. Alergia pokarmowa związana jest zawsze z aktywacją układu immunologicznego natomiast nietolerancja może mieć różne przyczyny np. brak enzymu trawiącego dany składnik, jak w przypadku nietolerancji laktozy mylonej czasem z uczuleniem na mleko. Podobne do alergii pokarmowej symptomy towarzysza także zespołowi jelita drażliwego. Jeżeli miewamy częste skurcze jelit, zaparcia czy biegunki warto jak najszybciej skonsultować to z lekarzem. Odrębnym przypadkiem jest celiakia, czyli nietolerancja glutenu. Nie należy ona do alergii pokarmowych, chociaż w jej przypadku dochodzi w pewnym stopniu do aktywacji układu immunologicznego, co jest przyczyną stanów zapalnych jelit.

Gdy podejrzewamy alergię pokarmową konieczna jest za wizyta u alergologa, który zdiagnozuje problem i pomoże zidentyfikować czynnik wywołujący reakcję uczuleniową lub nietolerancję. W przypadku niektórych nietolerancji jak np. laktozy wystarczy dostarczanie enzymu laktazy (np. w postaci tabletek) przed każdorazowym spożyciem produktów mlecznych bogatych w ten cukier, by złagodzić dokuczliwe objawy.

1. White Paper | EAACI.org [Internet]. [cytowane 21 październik 2018]. Dostępne na: http://www.eaaci.org/resources/books/white-paper.html
2. Kagan RS. Food Allergy: An Overview. Environ Heal Perspect • [Internet]. 2003 [cytowane 22 październik 2018];111(2). Dostępne na: http://dx.doi.org/
3. Thomas WR, Hales BJ, Smith W-A. Structural biology of allergens. Curr Allergy Asthma Rep [Internet]. wrzesień 2005 [cytowane 22 październik 2018];5(5):388–93. Dostępne na: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16091212
4. Pomés A, Davies JM, Gadermaier G, Hilger C, Holzhauser T, Lidholm J, i in. WHO/IUIS Allergen Nomenclature: Providing a common language. Mol Immunol [Internet]. 1 sierpień 2018 [cytowane 22 październik 2018];100:3–13. Dostępne na: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0161589018300543
5. Zukiewicz-Sobczak WA, Wróblewska P, Adamczuk P, Kopczynski P. Causes, symptoms and prevention of food allergy. Postep Dermatologii i Alergol. 2013;

produkty laboratoria polfa łódź

Alergo Max Junior - lek przeciwalergiczny

Alergo Max Junior

Stop Alergii Karton Aerozol

Stop alergii

Alergo Max Karton 10tab

Alergo Max

Calcium Alergo Plus Junior Karton 16tab

Calcium Alergo Plus Junior

Calcium Alergo Plus Karton 16tab

Calcium Alergo Plus