dla twojej domowej apteczki

Alergia Objawy alergii

Alergeny Udostępnij artykuł

Alergenami nazywamy substancje potencjalnie nieszkodliwe, które rozpoznawane są przez układ immunologiczny jako zagrożenie.

Alergeny

Do naszego organizmu dostają się zazwyczaj wraz z wdychanym powietrzem lub drogą pokarmową. Do najczęstszych alergenów należą pyłki roślinne, kurz i futro zwierząt, ale reakcję alergiczną może wywołać w naszym organizmie niemalże wszystko co nas otacza .

Co to jest alergen?

U większości z nas immunoglobuliny klasy IgE (klasa przeciwciał) produkowane są przez układ immunologiczny jedynie w odpowiedzi na infekcje pasożytami jak owsiki czy tasiemiec. Jednakże u niektórych ta klasa przeciwciał wytwarzana jest przez komórki immunologiczne również w odpowiedzi na czynniki środowiskowe takie jak kurz. Taka dziedziczna predyspozycja związana z zaburzeniem odpowiedzi immunologicznej to atopia. U osób cierpiących na atopię do odpowiedzi obronnej dochodzi również w przypadku czynnika niepatogennego, a więc nie powodującego choroby – nazywa się to nadwrażliwością typu I. Czynnik prowadzący do tego rodzaju nadwrażliwości nazywany jest właśnie alergenem [1].

Przykłady alergenów

To jaka substancja czy czynnik wywołuje alergię jest cechą osobniczą. Najczęściej uczulają nas kurz, pyłki i sierść zwierząt domowych, ale możemy być również wrażliwi na działanie związków chemicznych zawartych w perfumach czy środkach czyszczących. Wśród alergenów pokarmowych można wymienić orzechy, owoce morza czy białka jaj [2]. Uczulenie mogą wywoływać także barwniki, substancje zapachowe i smakowe pozyskane z produktów alergennych. Alergie kontaktowe najczęściej powoduje bluszcz trujący, który wywołuje odpowiedź alergiczną nawet u 70% populacji [3]. Wśród innych popularnych alergenów znajdują się jad owadów (osy czy czerwone mrówki), penicylina oraz lateks .

W przypadku każdego alergenu nasz organizm może nauczyć się tolerancji w wyniku częstego kontaktu z czynnikiem drażniącym. Właśnie na tym polega metoda leczenia alergii nazywana odczulaniem. Polega ona na regularnym wstrzykiwaniu alergenu do organizmu, co prowadzi do złagodzenia reakcji alergicznej, a nawet do jej całkowitego zaniknięcia.

1. Thomas WR, Hales BJ, Smith W-A. Structural biology of allergens. Curr Allergy Asthma Rep [Internet]. wrzesień 2005 [cytowane 22 październik 2018];5(5):388–93. Dostępne na: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16091212
2. Zukiewicz-Sobczak WA, Wróblewska P, Adamczuk P, Kopczynski P. Causes, symptoms and prevention of food allergy. Postep Dermatologii i Alergol. 2013;
3. Lee NP, Arriola ER. Poison ivy, oak, and sumac dermatitis. West J Med [Internet]. 1999 [cytowane 22 październik 2018];171(5–6):354–5. Dostępne na: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10639874

produkty laboratoria polfa łódź

Alergo Max Junior - lek przeciwalergiczny

Alergo Max Junior

Stop Alergii Karton Aerozol

Stop alergii

Alergo Max Karton 10tab

Alergo Max

Calcium Alergo Plus Junior Karton 16tab

Calcium Alergo Plus Junior

Calcium Alergo Plus Karton 16tab

Calcium Alergo Plus