Alergeny Udostępnij artykuł
Alergenami nazywamy substancje potencjalnie nieszkodliwe, które rozpoznawane są przez układ immunologiczny jako zagrożenie.

Do naszego organizmu dostają się zazwyczaj wraz z wdychanym powietrzem lub drogą pokarmową. Do najczęstszych alergenów należą pyłki roślinne, kurz i futro zwierząt, ale reakcję alergiczną może wywołać w naszym organizmie niemalże wszystko co nas otacza .
Co to jest alergen?
U większości z nas immunoglobuliny klasy IgE (klasa przeciwciał) produkowane są przez układ immunologiczny jedynie w odpowiedzi na infekcje pasożytami jak owsiki czy tasiemiec. Jednakże u niektórych ta klasa przeciwciał wytwarzana jest przez komórki immunologiczne również w odpowiedzi na czynniki środowiskowe takie jak kurz. Taka dziedziczna predyspozycja związana z zaburzeniem odpowiedzi immunologicznej to atopia. U osób cierpiących na atopię do odpowiedzi obronnej dochodzi również w przypadku czynnika niepatogennego, a więc nie powodującego choroby – nazywa się to nadwrażliwością typu I. Czynnik prowadzący do tego rodzaju nadwrażliwości nazywany jest właśnie alergenem [1].
Przykłady alergenów
To jaka substancja czy czynnik wywołuje alergię jest cechą osobniczą. Najczęściej uczulają nas kurz, pyłki i sierść zwierząt domowych, ale możemy być również wrażliwi na działanie związków chemicznych zawartych w perfumach czy środkach czyszczących. Wśród alergenów pokarmowych można wymienić orzechy, owoce morza czy białka jaj [2]. Uczulenie mogą wywoływać także barwniki, substancje zapachowe i smakowe pozyskane z produktów alergennych. Alergie kontaktowe najczęściej powoduje bluszcz trujący, który wywołuje odpowiedź alergiczną nawet u 70% populacji [3]. Wśród innych popularnych alergenów znajdują się jad owadów (osy czy czerwone mrówki), penicylina oraz lateks .
W przypadku każdego alergenu nasz organizm może nauczyć się tolerancji w wyniku częstego kontaktu z czynnikiem drażniącym. Właśnie na tym polega metoda leczenia alergii nazywana odczulaniem. Polega ona na regularnym wstrzykiwaniu alergenu do organizmu, co prowadzi do złagodzenia reakcji alergicznej, a nawet do jej całkowitego zaniknięcia.
1. Thomas WR, Hales BJ, Smith W-A. Structural biology of allergens. Curr Allergy Asthma Rep [Internet]. wrzesień 2005 [cytowane 22 październik 2018];5(5):388–93. Dostępne na: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16091212
2. Zukiewicz-Sobczak WA, Wróblewska P, Adamczuk P, Kopczynski P. Causes, symptoms and prevention of food allergy. Postep Dermatologii i Alergol. 2013;
3. Lee NP, Arriola ER. Poison ivy, oak, and sumac dermatitis. West J Med [Internet]. 1999 [cytowane 22 październik 2018];171(5–6):354–5. Dostępne na: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10639874