dla twojej domowej apteczki

Pierwsza pomoc

Bezpieczna kuchnia

Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy dużo czasu. Aby była bezpiecznym miejscem musimy pamiętać o zachowaniu podstawowych zasad, dzięki którym unikniemy potencjalnych zagrożeń. Dobrze jest również wiedzieć, w jaki sposób udzielić sobie lub bliskiej osobie pomocy, gdy dojdzie do wypadku w kuchni.

Bezpieczna kuchnia

Jak zapobiegać wypadkom w kuchni

1) Dobra organizacja ma znaczenie

Podczas przyrządzania posiłków zadbaj o miejsce pracy – dobrze zorganizowana przestrzeń to podstawa. Podłoga powinna być zawsze sucha (przez rozlany płyn, np. tłuszcz, lub porozrzucane resztki jedzenia łatwo się poślizgnąć, co może doprowadzić do urazów kości lub skaleczeń). Zadbaj o to, by kuchnia była odpowiednio oświetlona (może to zapobiec skaleczeniu się podczas krojenia).

2) Pośpiech to najgorszy doradca

Pracując z nożem, nie spiesz się – skoncentruj się na wykonywanej czynności i nie odwracaj wzroku od narzędzia. Jeśli to możliwe, gotuj na tylnych palnikach, a naczynia odwracaj zawsze rączkami w stronę ścian – zapobiegnie to przypadkowemu zahaczeniu o nie podczas szybkiego przechodzenia.

3) Dbaj o bezpieczeństwo innych

Zawsze podawaj nóż drugiej osobie rękojeścią zwróconą do niej (tzn. ostrzem zwróconym
w kierunku przeciwnym niż Twoja dłoń). Trzymając nóż w ręce, nie wykonuj gwałtownych, niespodziewanych ruchów w pobliżu osób postronnych. Nigdy też nie zostawiaj noży w zasięgu dzieci.

4) Wyposażenie kuchni na piątkę z plusem

By uniknąć poparzenia, rozgrzane naczynia (np. blachę z ciastem) należy przenosić w grubych kuchennych rękawicach. Jeśli korzystasz z żywności w puszce, po otwarciu przełóż jej zawartość do innego opakowania – ostre krawędzie puszki mogą doprowadzić do skaleczenia. Zabezpiecz gniazdka elektryczne przed dostaniem się do nich wody.

5) Z ogniem nie ma zabawy

Jeśli podczas gotowania zapali się tłuszcz, nigdy nie gaś go wodą – ogień przykryj pokrywką trzymaną przez grubą rękawice kuchenną lub ugaś kocem, pamiętając o ochronie twarzy. Wstawiając blachę wyłożoną papierem do pieczenia do piekarnika, zwróć uwagę, czy nie styka się z grzałką.

6) Pomyłka? Nie, dziękuję!

Środków czyszczących nie wolno przechowywać w bezpośredniej bliskości z jedzeniem, a ich zawartości przekładać do pojemników po produktach spożywczych, ponieważ może przez przypadek dojść do spożycia trucizny.

7) Uwaga – dziecko w kuchni!

W kuchni znajduje się wiele potencjalnie niebezpiecznych elementów (detergenty, zapałki, rozgrzane naczynia, noże, alkohol, lekarstwa), dlatego pamiętajmy, by przechowywać je
w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Jeśli masz w domu małe dziecko, rozważ rezygnację z obrusów – Twoja pociecha może łatwo go ściągnąć, zrzucając na siebie przedmioty leżące na stole, np. gorące napoje, łatwo tłukące się naczynia i ostre sztućce.

Na ostrzu noża

Jeśli podczas chwili nieuwagi skaleczysz się nożem, nie panikuj! Bezzwłocznie przystąp do działania.

W przypadku powierzchownej rany:

  1. zdezynfekuj ranę płynem antyseptycznym;
  2. zabezpiecz ranę plastrem z opatrunkiem;
  3. jeśli rana silnie krwawi, uciśnij ją, przykładając złożony kompres gazowy lub zwiniętą opaskę z gazy.

W przypadku głębokiej rany (przecięcia palców z uszkodzeniem naczyń krwionośnych, rozerwaniem ścięgien lub naruszeniem nerwów):

  1. dociśnij miejsce krwawienia ręką, by zatamować krwawienie;
  2. dołóż kompres gazowy i całość zabandażuj;
  3. jeśli bandaż zacznie przeciekać, dołóż kolejną warstwę opatrunku (nie zdejmuj założonych materiałów opatrunkowych);
  4. bezzwłocznie skonsultuj się z lekarzem.

Czym najlepiej zdezynfekować ranę?

W przypadku otarć lub niewielkich skaleczeń ranę wystarczy przemyć płynem antyseptyczny, roztworem soli fizjologicznej lub jodyną. Po dezynfekcji miejsce skaleczenia należy zabezpieczyć plastrem z opatrunkiem. Do dezynfekcji rany głębokiej nie należy używać spirytusu, ponieważ może to doprowadzić do uszkodzeń wewnątrz tkanki.

Gdy dojdzie do oparzenia

Niezależnie od rodzaju oparzenia, należy bezzwłocznie schłodzić uszkodzone miejsce zimną wodą, a następnie osuszyć jałową gazą i ochronić opatrunkiem. Najlepiej zastosować specjalny hydrożelowy opatrunek na oparzenia. Nie wolno przekłuwać pęcherzy, które stanowią naturalny opatrunek. Jeśli dojdzie do ciężkiego oparzenia, należy natychmiast zadzwonić po pogotowie.

produkty laboratoria polfa łódź

Plastry Kuchenne Karton 10plastr

Plastry kuchenne opatrunkowe na rany

Plastry Wodoodporne Karton 16plastr

Plastry wodoodporne

Plastry Rodzinne Karton 20plastr

Plastry rodzinne

Plaster do cięcia Karton

Plaster do cięcia

Roztwór soli fizjologicznej 0,9 nacl,

Izotoniczny roztwór wielofunkcyjny (0,9% nacl)

Sól fizjologiczna do inhalacji

Hipertoniczny roztwór do inhalacji (3% nacl)

Stop Wszom i gnidom