dla twojej domowej apteczki

Witaminy i minerały

Witamina E

Termin „witamina E” określa grupę związków chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach, obejmującą tokoferole i tokotrienole. Mają one różną aktywność biologiczną.

Witamina E

Najwyższą cechuje się α-tokoferol. Witamina E występuje powszechnie w pożywieniu. Rzadko spotyka się jej niedobory u ludzi, nie zmienia to jednak faktu, iż są niektórych sytuacjach jej suplementacja jest wskazana [1].

Funkcje witaminy E

Tokoferole i tokotrienole pełnią w ludzkim organizmie przede wszystkim rolę przeciwutleniaczy. Zapobiegają gromadzeniu się nadtlenków lipidowych i wolnych rodników oraz utlenianiu struktur budujących błony komórkowe. Chronią ściany naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami, a także opóźniają procesy starzenia się organizmu [1,2].

Skutki niedoboru witaminy E

Jak już wcześniej wspomniano, problem niedoboru witaminy E nie jest zbyt powszechny. Przewlekły, długotrwały niedobór opisywanych substancji może być związany z zespołami złego wchłaniania w przewodzie pokarmowym, wadą dróg żółciowych u dzieci, czy karmieniem wcześniaków sztucznym pokarmem. Występują wówczas zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego, wynikające z nasilonych procesów utleniania w błonach komórkowych neuronów (w warunkach normalnych witamina E chroni przed utlenianiem). Awitaminoza może powodować takie objawy jak rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, osłabienie mięśni, przyspieszenie procesów starzenia się skóry, powolne gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość czy zwiększone ryzyko chorób układu krążenia. Zwraca się również uwagę na to, iż niedobór witaminy E może negatywnie wpływać na funkcjonowanie układu rozrodczego i stanowić przyczynę poronień [1,4].

Źródła witaminy E

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E odnosi się do α-tokoferolu, czyli najbardziej aktywnej formy witaminy. Dla innych związków należących do tokoferoli i tokotrienoli zalecane dzienne dawki będą nieco większe. Przez pierwsze 6 miesięcy życia noworodki i niemowlęta potrzebują około 4 mg α-tokoferolu. Następnie do ukończenia pierwszego roku życia dzienne zapotrzebowanie wynosi 5 mg. Dzieci w wieku od 1 roku do 3 lat powinny otrzymywać w diecie 6 mg α-tokoferolu, zaś między 4 a 8 rokiem życia 7 mg. Chłopcy i dziewczęta w wieku od 9 do 13 lat potrzebują 11 mg α-tokoferolu dziennie. Po ukończeniu 14 roku życia dzienne zapotrzebowanie wynosi 15 mg. Kobiety karmiące piersią powinny zwiększyć podaż do 19 mg [3,5]. Podstawowym źródłem witaminy E w diecie są produkty pochodzenia roślinnego. Tokoferole i tokotrienole znajdziemy w nasionach słonecznika i oleju słonecznikowym, w migdałach, orzechach laskowych, orzeszkach ziemnych i maśle orzechowym, orzechach włoskich i pestkach dyni. Dobrym źródłem witaminy E jest mało popularny w Polsce olej z kiełków pszenicy. Warzywa, z których możemy pozyskiwać witaminę, to papryka czerwona i zielona, natka pietruszki, szpinak, botwina, pomidory czy biała kapusta [2].

Suplementacja

Witaminę E stosuje się pomocniczo u kobiet w zapobieganiu poronieniom, u mężczyzn w zapobieganiu oligospermii (obniżeniu liczby plemników w nasieniu) oraz z przypadku problemów z potencją. Suplementacja witaminy E jest uzasadniona w zapobieganiu i leczeniu zaników mięśniowych, kolagenoz, mukowiscydozy czy miażdżycy. Pozytywny wpływ wywiera u osób cierpiących na chromanie przestankowe, czyli związany z niedokrwieniem kończyn dolnych symptom, polegający na występowaniu bólu mięśni podczas wysiłku ustępującym po krótkim odpoczynku (tzw. objaw ,,oglądania wystaw sklepowych”). Witamina E znajduje zastosowanie w zapobieganiu retinopatii wcześniaków [1,3].

1. Tokoferol (opis profesjonalny), mp.pl BAZA LEKÓW: [online] https://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=792
2. Przygoda B, Witamina E, mp.pl DIETA: [online] https://dieta.mp.pl/zasady/62907,witamina-e
3. Vitamin E Fact Sheet for Health Professionals, National Institutes for Health: [online] https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/
4. Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Warszawa, 2016 str. 141-143
5. Chełchowska M. i współpracownicy. Wpływ diety opartej na specjalistycznym preparacie do żywienia niemowląt chorych na mukowiscydozę na stężenie witamin A i E we krwi. Pediatria Polska, tom 82, rozdział 8, wrzesień 2007, str. 631-634

produkty laboratoria polfa łódź

Witamina C Forte Polfa Łódź

Witamina C FORTE 1000

Witamina B12 Karton 50tabl

Witamina B12 Forte

Magnez Rodzinny Karton 60tab

Magnez rodzinny

Magnez Skurcze Karton 40tab

Magnez Skurcze + Potas

Magnez Organiczny Karton 50tab

Magnez Organiczny

Calcium 500D Karton 30sasz

Calcium 500 D

Calcium C pomarancza Karton 16tab

Calcium C

Osteo Complex Karton 60tab

Osteo D Complex

Calcium w folii

Wapń

B complex Karton 50tab

Witamina B Complex