dla twojej domowej apteczki

Alergia

Wszystko co każdy z nas wiedzieć powinien na temat alergenów

Każdego dnia, w domu, w pracy czy na dworze, mamy kontakt z czynnikami obcymi dla naszego organizmu. Większość z nich rozpoznawana jest jako neutralna i nieszkodliwa. Prawidłowa odpowiedź immunologiczna, skutkująca aktywacją procesów prozapalnych, występuje jedynie w następstwie styczności z patogenami – na przykład, gdy układ oddechowy zaatakują wirusy lub bakterie.

Wszystko o alergenach

Alergeny są to substancje, które u większości populacji nie wywołują stanu zapalnego, gdyż nie są rozpoznawane jako szkodliwe. U alergików kontakt z takim czynnikiem wiąże się z nieprawidłową odpowiedzią układu immunologicznego i aktywacją procesów obronnych. Reakcje alergiczne stają się coraz poważniejszym problemem krajów uprzemysłowionych. Nieustanny kontakt z zanieczyszczonym środowiskiem skutkuje coraz większą wrażliwością organizmu na otaczające nas alergeny [1].

Czym są alergeny?

Wśród alergenów identyfikuje się najczęściej białka lub glikoproteiny (białka z oligosacharydami) pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Wywołują one reakcję ujawniającą się w postaci określonych objawów klinicznych. Odpowiedź organizmu zależy przede wszystkim od rodzaju alergenu. Wyróżnia się alergeny stymulujące początkowo produkcję przeciwciał IgE (tzw. uwrażliwienie lub syntetyzacja), a przy kolejnym kontakcie wywołujące odpowiedź alergiczną. Należą do nich: pyłki drzew i traw, sierść i wydzieliny zwierząt, odchody roztoczy (kurz), niektóre produkty spożywcze jak orzeszki ziemne, orzech włoski, mleko, jajka czy alergeny kontaktowe jak lateks. Drugi typ alergenów indukuje mechanizmy swoistej odpowiedzi immunologicznej prowadzące do lokalnego stanu zapalnego, niezależnie od produkcji IgE. Do tego typu alergii zalicza się kontaktowe zapalenie skóry wywołane kontaktem z niklem (składnik biżuterii) czy sumakiem jadowitym (roślina). Alergeny można również podzielić ze względu na rodzaj wywoływanej nadwrażliwości, wówczas wyróżniamy alergie: wziewne, kontaktowe, pokarmowe oraz iniekcyjne (na leki) [2][3][4].

Krzyżowa reaktywność alergenów

Z reaktywnością krzyżową mamy do czynienia w przypadku, gdy jedno przeciwciało oddziałuje z dwoma (lub więcej) alergenami. Alergeny dające między sobą odczyny krzyżowe nazywamy panalergenami. Większość odpowiedzi alergicznych opiera się na aktywacji wysoko wyspecjalizowanych przeciwciał. Dlatego też krzyżowa reaktywność opiera się głównie na podobnej strukturze cząsteczek alergenów, która pozwala na przyłączanie ich przez to samo przeciwciało. W przypadku glikoprotein może dojść do reaktywności krzyżowej, nie ze względu na podobieństwo struktury, a glikanów (reszt oligosacharydów) wchodzących w skład ich cząsteczek. Alergeny wywołujące reakcje krzyżowe należą zazwyczaj do tej samej grupy alergenów (np. 2 rodzaje pyłków), zdarza się jednak, że do reakcji krzyżowej dochodzi pomiędzy grupami np. alergeny pyłków i alergeny jabłka [5]. Przykładem reaktywności krzyżowej jest Zespół Amlot-Lessofa. Jest to odpowiedź alergiczna zlokalizowana w obrębie jamy ustnej i związana ze świądem, obrzękiem i zaczerwienieniem. Czasami towarzyszą jej objawy uogólnione jak bóle brzucha, biegunka czy wymioty. Odpowiedź ta występuje u osób uczulonych na pyłki w wyniku spożycia owocu lub warzywa posiadających te same alergeny, które występują w pyłkach. Pyłkiem najczęściej wywołującym reaktywność krzyżową jest główny alergen brzozy powodujący tzw. zespół brzoza-owoce-warzywa[6]. Szacuje się, że u około 70% pacjentów uczulonych na brzozę wystąpią objawy alergii związane z pokarmem roślinnym [5].

Skuteczny sposób na walkę z alergią – unikanie kontaktu z alergenem

Leczenie każdej alergii powinniśmy rozpocząć od eliminacji lub ograniczenia kontaktu z alergenem. Najpierw jednak trzeba wiedzieć co właściwie nas uczula. W celu dokładnej diagnozy powinniśmy skorzystać z konsultacji alergologicznej. Oprócz przeprowadzenia dokładnego wywiadu lekarskiego alergolog zleca różnego rodzaju testy i badania pozwalające na identyfikację czynnika uczulającego. Do testów alergicznych należą: testy skórne (punktowe, naskórkowe, śródskórne), testy alergiczne z krwi (wykrycie przeciwciał skierowanych przeciwko określonym antygenom) i testy prowokacyjne (polegają na odtworzeniu reakcji uczuleniowych) [7]. Gdy znamy już przyczynę alergii staramy się ją wyeliminować. W przypadku alergii pokarmowych rezygnujemy z konkretnego pokarmu, a przy alergii kontaktowej dbamy aby uczulający nas czynnik nie miał styczności ze skórą. Najtrudniejsza jest eliminacja alergenów wziewnych jak np. pyłki drzew czy traw. W okresie pylenia ich stężenie jest na tyle wysokie, że nie unikniemy kontaktu z nimi nawet w zamkniętych pomieszczeniach. W tym wypadku, aby złagodzić reakcję alergiczną i zapobiec jej rozwojowi warto sięgnąć po aerozole z proszkiem celulozowym roślinnego pochodzenia. Aerozol chroni przed symptomami kataru siennego [8]. Na naszym rynku proszek ten występuje pod postacią wyrobu medycznego Laboratoria Polfa Łódź® Stop Alergii. Regularna aplikacja (co najmniej 3 razy dziennie i po każdym wydmuchaniu nosa) skutecznie osłania śluzówkę nosa przed alergenami wziewnymi, chroniąc nas przed aktywacją odpowiedzi alergicznej i towarzyszącymi jej objawami.

1. Rutkowski K., Sowa P., Rutkowska-Talipska J., Sulkowski S., Rutkowski R.. Allergic diseases: the price of civilisational progress. Postepy Dermatol Alergol. 2014 May;31(2):77-83.
2. Aalberse R.C.. Structural biology of allergens. J Allergy Clin Immunol. 2000 Aug;106(2):228-38.
3. Platts-Mills T.A., Woodfolk J.A. Allergens and their role in the allergic immune response. Immunol Rev. 2011 Jul;242(1):51-68.
4. Stephen J. Mindy Tsai G., Piliponsky A.M. The development of allergic inflammation. Nature. 2008 Jul 24; 454(7203): 445–454.
5. Popescu F.D.. Cross-reactivity between aeroallergens and food allergens. World J Methodol. 2015 Jun 26;5(2):31-50.
6. Mrówka-Kata K., Fira R., Namysłowski G.,Scierski W. Zespół Amlot-Lessofa— zespół alergii jamy ustnej. Forum Medycyny Rodzinnej 2007, tom 1, nr 4, 355–357.
7. Rusznak C., Davies R.J. Diagnosing allergy. BMJ. 1998 Feb 28; 316(7132): 686.
8. Åberg N., Ospanova S.T., Nikitin N.P., Emberlin J., Dahl Å. A nasally applied cellulose powder in seasonal allergic rhinitis in adults with grass pollen allergy: a double-blind, randomized, placebo-controlled, parallel-group study. Int Arch Allergy Immunol. 2014;163(4):313-8.

produkty laboratoria polfa łódź

Aerozol do nosa na alergię Stop alergii

Stop alergii

Alergo Max Polfa Łódź

Alergo Max

Calcium Alergo Plus Junior

Calcium Alergo Plus Junior

Calcium Alergo Plus Polfa Łódź

Calcium Alergo Plus